05 listopadu 2005

07 - Rozdělení peněz, část první

Tak abyste si nemysleli, že se tu jen flákám, tak vězte, že už jsem začal rozdělovat pomalu peníze, které se díky vám vybrali. Naši mně ve středu poslali 50 000,- Kč (2120,- Kč poplatek za převod), což při převodu na tanzánijské šilinky (TSh) vyneslo 2 196 937,-.Hned další den jsem měl schůzku s architektem a bavili jsme se o stavbě kuchyně, probírali jsme nákresy, možnosti, varianty a tak dále. Budova by měla zahrnovat sklad pro potraviny, šatnu pro personál, kuchyni a jídelnu schopnou pojmout až 200 lidí. Po obou stranách jídelny chceme WC (ženy, muži) a umývadla. Bude to budova poměrně prostorná, chtěli by ji totiž pronajímat na konference, oslavy, apod. příležitosti, čímž by si na sebe vlastně vydělávala. I proto je v přední části jídelny projektováno vyvýšené jeviště. Kuchyně samozřejmě bude vybavená dřezy, kamny atd. Pro porovnání příkládám obrázky současné kuchyně:


To je komfort, co? Taky byste chtěli na něčem takovém denně vařit?

Pan inženýr je přítel centra, projektoval i ubytovny pro holky, takže ví, že se šetří, kde se dá. Ubytovny z plánovaných 30 mil. TSh postavili za 23 mil. a to během 25 dní. Každý řemeslník dostal tu nejnižší možnou mzdu za úkon a bylo silně zdůrazněno, že je to vlastně jejich část příspěvku na sirotky. A díky znalému panu inženýrovi dokázali obejít i některé státní předpisy a tím i další výdaje. Podobně to chceme samozřejmě udělat i s kuchyní, náklady jsou odhadovány na cca 40 mil. TSh, ale snad se to zvládne zredukovat. Je jasné, že najednou se to nepostaví, musí se na etapy, ale s tím jsou všichni smíření. Čím dřív se to postaví, tím lépe, ceny všeho půjdou v budoucnu jen nahoru, dolů rozhodně ne. Já jsem přislíbil 1,5 mil. TSh od přátel z Čech (od vás), což by mělo stačit na základy budovy. Stavbu tedy začneme s našimi penězi. Další část se udělá, až budou další peníze. Projekt proto bude obsahovat i předpokládané náklady na jednotlivé etapy - základy, podlahy, zdi, střecha atd. Tak budeme přesně vědět, kolik potřebujeme vybrat, než začneme stavit další část. O víkendu má být v Iwambi sbírka na sirotky, rovněž církev snad něco pustí, takže to by mělo hodit dalších pár stovek tisíc shilinků.

Co se týče centra, značně ožilo s návratem většiny chovanců ze středních škol, jednak jsou pro některé prázdniny, jednak chtějí být všichni přítomni na nedělní slavnostní otevření nových ubytoven pro holky za účasti mnohých významných hostů, mezi nimi i biskupa sloužícího mši (reportáž později).

Ve čtvrtek bylo volno, což jsem se dozvěděl až ve škole. Většina sudentů nepřišla, tak se to rozpustilo. V pátek totiž byl státní svátek, konec ramadánu, ale jedna část muslimů slaví prý i ten předchozí den, tak prostě děcka nepřišli. No a tak jsem si místo školy udělal výlet za město, procházku po okolních kopcích. Moc příjemná a pitoreskní příroda kolem, spoustu krásných motýlů a ptáků, stařenky na svazích se rozmachovali motykama ve snaze o zkypření půdy, prostě nádhera.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home